Titel: En stor tomte

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Hemling

Morfar min var från Arnäs och dog före mitt minne. Mina föräldrar talade om det här efter honom. Som halvvuxen pojke var han i lära hos en skomakare. De for omkring i socknen och gjorde skor i hemmen. I en gård, där de för tillfället var, kokade gumman en kväll en stor gryta välling, som folket i gården ingenting fick utav. Hon slog alltsammans i en stor bytta, som hon satte på bordet ute i salen. I det rummet låg skomakarna. Den natten fick morfar ligga ensam, ty mästarn gick till en piga i gården, som han friade till. Frampå natten fick morfar höra någon komma in i salen. Den där gick så tungt och pustade så väldigt, och så hördes han sätta ned en tung börda på golvet, varpå han kom fram till sängen och drog i kläderna. Sedan gick han och åt välling ur byttan ett tag. Därefter tömde han någonting på golvet och hördes röra i det med en kratta. Sedan kom han fram till sängen och drog kläderna av morfar, varefter han gick ut. Då han öppnade dörren, lyste det en smula utifrån, så att morfar kunde se litet. Karlen var så stor, att han nästan fyllde upp hela dörröppningen. På morgonen låg på salsgolvet en stor kornhög, som inte fanns där på kvällen. Morfar hade trott, att den där mannen var en tomte.